Felkészülés a vizsgálatokra


 

A vizsgálatokhoz lakcím-és lehetőség szerint TAJ kártyát szeretnénk kérni.

Csecsemő vizsgálat (0-12 hó):

Csecsemő szűrővizsgálatokhoz javasolt hordozóban hozni a gyermeket.
Szükséges a vizsgálatra hozni  2 db textil pelenkát, váltás nadrágpelenkát, esetleg cumis üvegben teát az itatáshoz, és cumit, ha a baba elfogadja és megnyugtatja őt. Éheztetni nem kell a babát, a megszokott etetési időben egyen. Ha a gyomorszáj záródásának elégtelensége (GOR) a vizsgálati kérdés, akkor közvetlenül a vizsgálat előtt kell majd etetni (ill. megszoptatni) a babát.


Kisded vizsgálat (1-3 év):

Szükséges a vizsgálatra hozni 2 db textil pelenkát, váltás nadrágpelenkát, itatáshoz cumisüveget, vagy poharat. Éheztetni csak akkor kell a babát, ha epe, hasnyálmirigy vagy máj probléma miatt készül a vizsgálat. Ebben az esetben a vizsgálat előtt 2 órával étkezhet utoljára a baba. A vizsgálat után közvetlenül már ehet.

Kisgyermek vizsgálat (3-7 év):

A hasi-kismedencei vizsgálat előtt 4-5 órával szilárd ételt nem ehet, csak folyadékot fogyaszthat a gyermek. Ételt kérjük, hozzanak magukkal, mert a vizsgálat után már ehet a kisgyermek.

A vizsgálat előtt közvetlenül nem mehet vécére a gyermek, telt húgyhólyag szükséges. Kérjük, hogy hozzon a gyermekkel kb. fél liter szénsavmentes innivalót (víz, tea, szűrt almalé), hogy amennyiben a húgyhólyag nincs tele, akkor tudjon folyadékot fogyasztani. Ebben az esetben a vizsgálat meghosszabbodik, mivel húgyhólyag telítése időt igényel, ami minimum fél óra.

 

7 év feletti gyermek és felnőtt vizsgálat

Általános hasi- kismedencei ultrahangvizsgálat:

A hasi-kismedencei áttekintő ultrahangvizsgálat előtt 5-6 óra éhezés és telt húgyhólyag szükséges.

Gyógyszereit szedje be, ha Ön cukorbeteg, akkor gyógyszerét és uzsonnáját hozza magával!

Egyéb régiók ultrahangvizsgálata során sem éhezés, sem telt húgyhólyag nem szükséges!