Ultrahang vizsgálat újszülöttek, csecsemők és gyermekek részére


ÚJSZÜLÖTTKORI SZŰRÉSEK

(Csecsemőszűrés-Babaszűrés)

Speciális területünk az újszülöttkori ultrahangvizsgálatok, mely magában foglalja a  koponya, has, csípő vizsgálatát. Az ultrahangvizsgálat fájdalommentes, káros hatása nincs, a csecsemők jól viselik a vizsgálatot. Ideális időpontja a betöltőtt 4-8 hét, de kb. 6 hónapos korig elvégezhető. Koraszülött gyermekek esetében a korrekciós idővel szükséges számolni.

Javasolt csecsemőknek ultrahangvizsgálatot végezni:

Méhen belül kimutatott betegség gyanúja esetén, szülés körüli komplikációk, a csecsemők fejlődési elmaradása, daganatos betegség a családban, koraszülöttnél, kis súlyú csecsemőnél, cukorbeteg édesanyák gyermekeinél.

Koponya ultrahangvizsgálat: (kutacs záródásig vizsgálható)

Az agy szerkezetéről, fejlődési variáciokról, felmerülő újszülöttkori agyvérzésről, valamint cystákról nyújt információt.

Hasi ultrahangvizsgálat:

Gyomorürülési panaszok, úgy nevezett reflux betegség, székletürülési zavarok, fejlődési rendellenességek a családban, vesebetegség a gyermeknél ill. a családban, húgyivarszervi betegség (pl. le nem szállt herék) gyanúja esetén, cysta a petefészekben.

Csípő ultrahangvizsgálat:

Fennálló csípőficam gyanú, alulfejlett csípő (főként, ha a baba farfekvéses volt, ill. a családban  volt csípőficam, egyéb csípőbetegség).

Különösebb indikáció nélkül is keresse fel rendelésünket, hogy az esetlegesen felismert  betegség kezelése időben elkezdhető legyen!

EGYÉBGYERMEK ULTRAHANGVIZSGÁLATOK:

Hasi UH:

hasi fájdalom, székletürítési zavarok, emésztési zavarok, tapintható hasi terime, vese- és húgy-ivarszervek betegségének gyanúja (kóros labor eltérések, véres vizelet, fájdalom), fejlődési rendellenesség vagy egyéb ismert betegség követése, góckutatás, kóros soványság vagy elhízás, műtét utáni állapot, hasi sérülés, góckutatás

Kismedencei UH:

gyermeknőgyógyászati panaszok stb.

Nyaki UH:

tapintható elváltozások, pl. nyirokcsomók kimutatása, feltételezett vagy ismert pajzsmirigybetegség

Here UH:

here fájdalom, sérülés, tapintható eltérés

Izület és lágyrész UH:
fájdalom, sérülés, izomszakadás, gyulladás, tapintható elváltozás, ismert betegség, műtét utáni állapot